Hogyan alkotnak az idegsejtek gondolkodó agyat?

AgyBlog

AgyBlog

Mai kérdés: A gének vagy a környezet határozza meg a személyiségünket?

2020. szeptember 15. - @i

Nature and nurture: congenital and acquired - Brein in Action"Nature or Nurture?" a régi kérdés. Azaz hogy mi formálja a személyiségünket, gondolkodásunkat erősebben amit örököltünk vagy amit tanultunk?

Jelenleg, a molekuláris és a képalkotó agyműködés vizsgálatok alapján a mérleg bal serpenyőjében ülő gének tűnnek jelentősen nehezebbnek, mint a környezet hatása. Járjuk körbe ez mit jelent.

Aki nevelt már több mint egy gyereket vagy nézte a testvéreit láthatja, hogy minden gyerek más. Más érdekli, máshogy reagál, más a vérmérséklete, mint testvéreinek már egészen apró korától.

Ennek alapjait megtalálták a génekben és az agyterületek összeköttetési mintázatában (amit kezdetben a gének határoznak meg). Testünk és így agyunk kialakításában génekről átíródó fehérjék játszanak szerepet. Az egyes egyedekben azonban ugyanaz a fehérje nem pontosan ugyanolyan, hanem változatai vannak. Egy fehérjét kódoló gén különböző verzióit a genetikusok alléleknek nevezik. A gerincesek, így az ember is egy gén két példányát örökli, egyet az anyjától, egyet az apjától (kivéve ha fiú, ahol az Y kromoszóma hordoz olyan géneket amik csak 1 példányban vannak). De hogyan is határozza ez meg kivé is leszünk? ......

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9516201550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása