Hogyan alkotnak az idegsejtek gondolkodó agyat?

AgyBlog

AgyBlog

Frisshírek bemutatkozó: Molekuláris őrszem

Mit tanultunk ma?

2020. szeptember 15. - @i

A tematikus bejegyzések közé aktuális híreket is beszúrunk, ahol egy fiss eredményt próbálunk meg úgy bemutatni, hogy egy laikus is megértse.

A KOKI weboldalán megjelent interview-ban a szerzők mesélnek a Nature Communications-ben megjelent cikkükről.

MI ennek az igen szárazan hangzó címnek a jelentése?

A szerzők feltártak egy mechanizmust ami az agyfejlődés során egy kritikus helzetben kiküszöböli a hibák egy részét, azáltal, hogy az embriók fejlődő idegrendszerében a hibás helyen keletkezett sejteket elpusztítja.

Kicsit bővebben: Az idegrendszer kialakításáért felelős sejtek az embrióban nagyon hamar elkülönülnek. A majdan a testfelszínt, a bőrt (hámot) kialakító ektodermából lefűződik az embrió tengelyében egy cső alakú sejtcsoport és kialakítja a velőcsövet. Ebből fejlődik majd az idegrendszer. Az agy majd a csőnek a fej felőli oldalán alakul ki. Az agy legmodernebb és számunkra legfontosabb részének az agykéregnek a fejlődésében alapvető a cső legvégén kialakuló két hólyagból képződő két agykamra.

Az agykéreg sejtjei az agykamrák falában található sejtekből származnak, úgy, hogy az itt található sejtek osztódnak és a leaánysejtek kifelé kezdenek vándorolni a hólyagfal síkjára merőlegesen. Ez egy hihetetlenül pontosságot igénylő folyamat, hiszen az innen kivándorló sejtek tovább osztódnak és minden sejtnek a megfelelő helyzetbe kell kerülnie ahhoz hogy az agykéreg finoman rétegzett szerkezete megfelelő módon alakuljon ki. Ha hiba keletkezik annak komoly következményei lehetnek: fejlődési rendellenességek. A kéregfejlődés hibájának egyik legkomolyabb következménye az epilepszia egyk formájának kialalkulása lehet. A rosszul felépült kéregterületen epilepsziás fókusz alakulhat ki, mely gyakran csk műtéti úton, az érintett kéregrész eltávolításával kezelhető. De még a epilepszia nem is alakul ki az érintett agyterület funkciója csökkenhet vagy kieshet.

A feltárt mechanizmus figyel arra, hogy az osztódást követő sejtvándorlás során a hibásan leváló sejtek programozott sejthalál (apoptózis) útján elpusztuljanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4916182194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása